Digitale eiwitten (15): Over nutriënten en varkens op Landgoed Zuylenstein

Op deze plaats kijken wij tweewekelijks terug en vooruit op de ontwikkelingen op het Platform voor Kringlooplandbouw. Digitale eiwitten dus.

Het paradijs

We denken allemaal weleens aan 'het paradijs'. Voor de een betekent dit echter wat anders dan voor de ander. Maar als gast op Landgoed Zuylenstein, daalde het besef in dat dit voor mij wel heel erg dicht in de buurt komt.

Tegen de flanken van de Utrechtse Heuvelrug aangedrukt, prachtig onderhouden en beheerd door dezelfde familie die het in bijna 400 jaar geleden in handen kreeg. Met haar enorme historie is het landgoed van buitenverblijf, vroeger vooral gebruikt voor de jacht, inmiddels veranderd in een 'natuur-eerst' paradijs, om President Trump maar eens te parafraseren. Vooral de Buitengewone Varkens van Jesse Haarhuis vallen daarbij op, tijdens de rondleiding. Als onderdeel van het landschap worden deze varkens ingezet voor bodem- en groenbeheer. Als daar op termijn nog kippen en wellicht agroforestry aan worden toegevoegd, begint er een fraai ideaalbeeld te ontstaan aan de rand van Leersum.

De nieuwgebouwde hoofdwoning van landgoed Zuylenstein
©LNV
Landgoed Zuylenstein, herbouwd na het bombardement aan het einde van WOII

Het Nutrientplatform

We blijven bij voedingsstoffen. Ditmaal met name uit water gewonnen. Fosfaat. Sinds enkele jaren heeft deze stof in het Haagse een heuse fanclub: het Nutrientplatform. Deze ledenvereniging stimuleert het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater door middel van kennisdeling en ledenbijeenkomsten. Renske Verhulst vertelt er enthousiast en met veel verstand van zaken over.

Agenda

Er zijn weer een aantal evenementen omgezet in online bijeenkomsten. Op deze manier blijft het mogelijk kennis en netwerk te delen in coronatijden. Houdt onze agenda daarom regelmatig in de gaten voor de laatste updates en activiteiten.