Nederlandse landbouwexport licht gestegen, ondanks corona

Ondanks een moeilijk jaar voor de gehele Nederlandse landbouwsector, is de export van landbouwgoederen toch licht gestegen, van 94,6 miljard naar 95,6 miljard euro. Een stijging van 1%.

testopstelling in een Indoor growing unit van Priva
©Priva b.v.
Testopstelling van een Indoor Growing unit van Priva

Stijgende prijzen

De stijging is vooral het gevolg van een hogere wederuitvoer van landbouwgoederen van buitenlandse makelij.

De import van landbouwgoederen steeg dit jaar harder dan de export van landbouwgoederen, en wordt geraamd op 67,1 miljard euro. Zowel bij de invoer als bij de uitvoer is dit jaar sprake van een licht afnemend handelsvolume en stijgende prijzen.  Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) en CBS in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In een reactie benoemt demissionair Minister Carola Schouten de flexibiliteit van de sector in deze onzekere tijden: "De Nederlandse boeren, tuinders en vissers hebben, net als veel andere bedrijven en sectoren, niet het makkelijkste jaar achter de rug. De coronacrisis, maar ook de Brexit, zet de handel van de landbouwgoederen op scherp. Ik kan daarom niet vaak genoeg zeggen hoe trots ik ben op de werklust, weerbaarheid en flexibiliteit van de agrarische producenten en de voedselketen, zoals de logistiek en verwerking  in ons land. We zijn er nog niet. De coronacrisis laat ook dit jaar nog sporen na en er ligt zowel nationaal als in Europa een belangrijke taak om de handel nog duurzamer te maken."

Het volledige bericht op de website van de WUR: https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show/Landbouwexport-blijft-op-de-been.htm