Omslag naar Kringlooplandbouw - Over stikstof en 2020

Het is een hectische tijd voor de agrarische sector. De dag nadat wij dit platform lanceerden, stonden er duizenden boeren met trekkers op het Malieveld, een paar honderd meter verderop. Er gebeurt verschrikkelijk veel en met dit platform en de verhalen die wij maken en plaatsen proberen we daar middenin te blijven staan.

Daarom staan er een aantal verhalen centraal waarin het begrip 'stikstof' een prominente rol speelt en presenteren we onze activiteitenkalender.

Stikstof op het platform

Ook via het platform komen vragen en meningen binnen over de huidige stikstofdiscussies en -plannen. Want het is uiteraard ook op het platform en in de gesprekken die wij met boeren en andere belanghebbenden voeren, een groot onderwerp. Al verschilt dat per verhaal en gesprek. Een aantal verhalen die we de afgelopen periode plaatsten bieden een inkijk in hoe we, op soms heel kleine schaal, om kunnen gaan met stikstof. Een greep uit de verhalen die hier op ingaan:

- Het ‘Toilet tegen ammoniakemissie’ beschrijft wat er gebeurt als de techneut ook boer is: Henk Hanskamp ontwikkelt een koeientoilet, dat “het ammoniakprobleem bij de bron aanpakt”.

- Antoon van Mullekom beweert stellig “De drijfmestbenutter maakt kunstmest overbodig”. In het gesprek legt hij uit waarom hij zo stellig is en waarom zijn ‘drijfmestbenutter’ daarin belangrijk kan zijn.

- In ‘Koolstof en micro-organismen maken kunstmest overbodig’ vertelt melkveehouder Rogier Lansink over een natuurlijk proces van fermentatie als alternatief voor het gebruik van kunstmest.

- ‘Precies bemesten’ biedt een andere oplossing. Door de juiste mest exact daar te injecteren waar deze gewenst is, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid, wordt het ongewild verspreiden van kostbare nutriënten voorkomen.

Kringloopevenementen gebundeld

Een reden om regelmatig terug te komen op het platform is onze kalender. In ons activiteitenoverzicht staan interessante, leerzame en inspirerende bijeenkomsten op een rij, met korte omschrijving en een link naar meer informatie en/of eventuele aanmeldlinks.

Mocht je een evenement missen, of organiseer je zelf een activiteit die verband houdt met kringlooplandbouw, dan horen wij dat graag. Via een reply op deze nieuwsbrief, of een mail naar LNV-visietraject@minlnv.nl.

Activiteiten

Nieuwe verhalen

We mochten op bezoek in Sint Maartensvlotbrug. Daar teelt John Huiberts biologische bloembollen. Maar hij praat er ook over de issues die dat met zich meebrengt, en over het feit dat er voor hem maar één weg is: die naar volledig biologisch.

Een zeer interessante en veelzijdige ondernemer, met uitgesproken teksten over de toekomst.

John Huiberts: pionieren zonder al teveel achterom te kijken

Eet smakelijk

De komende weken mag er goed en lekker gegeten worden. Wij hebben de afgelopen maanden al een en ander aan natuurlijke en biologische producten en winkels voorbij zien komen. Daarom een aantal 'Platform Kringlooplandbouw'-kerstdinersuggesties:

De winkel van Landgoed Velhorst in Lochem is een veelzijdige. Aardappelen, diverse soorten kool en vlees.

Ook op Kringlooplandgoed Roggebotstaete is het veelzijdigheid troef. In het kopje van Flevoland is zo ongeveer alles wel te verkrijgen voor een rijk en gevarieerd kerstmaal.

De dranken zijn (voorlopig) non-acoholisch. Het is melk, melk en melk, verkrijgbaar bij de Boeren van Amstel, de Melkbrouwerij en de Melktapperij.

Vlees biedt het platform in overvloed. Het recent gelanceerde varkensvlees van Eigezwijns wordt aangevuld door het vlees van de Jersey stierkalveren van Boerderij Eyckenstein uit Maartensdijk. One-stop-shopping kan dan weer bij de Stichting Natuurvlees Nederland, daar hebben ze gewoon alles.

De visliefhebbers kunnen in Scheveningen hun boodschappen doen, waar veel voedzame en smaakvolle Noordzeevis in de koeling ligt.

De groentes halen we bij Tuinderij De Stroom, waar het hele jaar door allerlei lekkers beschikbaar is.

Er is, kortom, geen enkele reden om niet volledig 'kringloop' te gaan tijdens de kerstmaaltijden volgende week.

© Tuinderij De Stroom

Op naar 2020

En zo komen we aan het eind van het jaar. Wij wensen alle mensen die ons geholpen hebben met ons platform en de verhalen, door ze te vertellen én te lezen, een feestelijke en goede kerst en een heel goed 2020 toe.

Tot volgend jaar!