Omslag naar kringlooplandbouw - De Korte Keten

In deze derde editie van de nieuwsbrief zoemen we in op het begrip van het jaar 2020: korte keten. De korte keten begon het jaar door in veel gevallen te profiteren van de lockdown die Covid ons opdrong en eindigt het jaar als thema voor een Nationale Handelsmissie. Het lijkt de doorbraak te worden van een begrip dat als vliegwiel voor de transitie naar kringlooplandbouw kan fungeren.

Twaalf provincies

De Nationale Handelsmissie Korte Keten is een campagne die is opgezet om deze manier van werken onder boeren, toeleveranciers en afnemers meer bekendheid te geven. De keten verkorten kan op veel bedrijven een nieuw, en uiteindelijk winstgevend, verdienmodel betekenen. Veel boeren experimenteren al met kortere ketens en delen hun kennis en ervaring graag. We deden deze zomer de twaalf provincies aan om met de pionierende ondernemers in gesprek te gaan over alles rondom het begrip 'korte keten'.

Lees alles over de Nationale Handelsmissie Korte Keten:

Korte keten

© LNV

De pioniers in beeld

'Dichtbij boert beter' heet de videoreeks die de korte keten in twaalf provincies in vier afleveringen in beeld brengt. De helft van de serie staat al online, de tweede helft volgt komende week. Ga jij mee op reis? Hoor de verhalen en inspiratie van de eerste korte keten-pioniers:

Aflevering 1 - De keten van morgen

Aflevering 2 - De cirkel is rond

© LNV

Webcast Korte Keten

Op 5 oktober sluiten we de Nationale Handelsmissie Korte Keten af met een bijeenkomst die live wordt gestreamd. Via webcast gaan presentator Froukje Jansen en minister Schouten in gesprek met ondernemers over de toekomst van de korte keten. Geïnspireerd door de succesvolle voorbeelden die we in het land hebben gezien, liggen er legio kansen voor nieuwe samenwerkingen. Deze dag is een mooi moment om die kansen te verkennen en nieuwe initiatieven op te starten.

Jij kunt bij dit gesprek over de toekomst van de korte keten in Nederland aanwezig zijn via de webcast! Meld je aan via de volgende link:

Handelsmissie Korte Keten - Aanmelden

Succesvolle korte keten-voorbeelden op het platform

Sperziebonenkweker Martin de Ruiter wordt in 2014 al gedwongen na te denken over andere manieren om zijn oogst aan de man te brengen. Het lukt hem wonderwel, dankzij Facebook en direct contact met zijn enthousiaste klandizie. De aardappelen werden gerooid, verwerkt en ter plekke tot overheerlijke patat (of friet) gefrituurd. De korte keten in optima forma.

Binnen acht uur van boer naar klant. Verser wordt het niet. Het Boerschappen van Stijn en Stéphanie kort de keten eigenhandig in, nu nog, voornamelijk Noord-Brabant en Zeeland. Over toekomstgericht boeren en ambiteize plannen.

De in de video opgevoerde Boer Ruud legde ook op het platform al uit hoe hij de kringloop op zijn Limburgse varkenshouderij graag wil sluiten met restproducten van een regionale bierbrouwerij en aardappelverwerker. In beeld of op papier: Boer Ruud overtuigt met een aanstekelijk enthousiasme.

© Eet het en beleef het

Agenda

Naast de al aangehaalde webcast 'Nationale Handelsmissie Korte Keten' staan er dit najaar nog een aantal andere interessante events op de rol. Voornamelijk online. Bijvoorbeeld de Dutch Food Week, vanaf 10 oktober.

Vanwege het risico op afgelasting van fysieke bijeenkomsten is het wijs de agenda goed in de gaten te houden:

Activiteiten