Omslag naar kringlooplandbouw - Nieuwe vormen

Ook deze nieuwsbrief is in 2021 beland. Een nieuw jaar, waarin ogenschijnlijk de lijn van het vorige wordt doorgetrokken. Toch gaat er veel veranderen, alleen al omdat er verkiezingen aankomen en er (deels?) nieuwe politici het roer overnemen.

Met deze nieuwsbrief willen wij dit jaar meer inzetten op de verschillende verhalen die we aanbieden, liefst gekoppeld aan een actueel thema. Goed voorbeeld hiervan is de lancering van Aardpeer, wat ons de kans biedt drie eerdere verhalen in het zonnetje te zetten.

Een iets aangepaste vorm dus, op basis van vertrouwde inhoud en enthousiasme.

Lancering Aardpeer

Woensdag 27 januari lanceren een aantal duurzame partijen in de Nederlandse landbouw een nieuw initiatief: Aardpeer.

Aardpeer is een duurzame investering in de bodem, letterlijk en figuurlijk. Via obligaties kan worden belegd in grond, welke op voorwaarde van duurzame behandeling kan worden gepacht. Initiatiefnemers Wij.land, BD Grondbeheer, Triodos Regenerative Money Center en Herenboeren willen maar liefst zeven generaties bestrijken met de gedane investeringen.

BD Grondbeheer portreteerden wij recentelijk aan de hand van directeur Kees van Biert. Over Wij.land en Herenboeren (I en II) verschenen ook al eerder fraaie verhalen.

De lancering bijwonen kan nog! Meer informatie en aanmelden kan via onderstaande link:

Lancering beweging Aardpeer, 'samen voor grond'

© Aardpeer

Op Texel gebeurt het

Op de waddeneilanden gebeurt van alles. Schiermonnikoog is een voornaam testgebied voor verregaande samenwerking op het gebied van duurzame landbouw. Maar ook Texel laat zoch niet onbetuigd.

De afgelopen periode hebben wij enkele prachtige en interessante initiatieven mogen volgen en beschrijven.

Zo maakte Boerenverstand, in de persoon van Siem Vlaanderen, een leerzame reeks video's met Texelse boeren, over hun uitdagingen en oplossingen.

Ook maakten wij een verhaal over heuse Texelse cranberry's. De bes doet het goed op de zure en zanderige bodem van het eiland en vormt een heerlijke en exotische verrijking van het lokale aanbod.

In dat lokale aanbod mag schapenvlees natuurlijk niet ontbreken. Dat, in combinatie met een focus op het beheer van het unieke eilandlandschap, maakt Dapper. een bijzonder initiatief.

© IslandBerry

Innovatieve ondernemers, opgelet!

Boerderij van de Toekomst opent haar deuren voor agrarisch ondernemers. Door middel van vouchers wordt ter waarde van bijna 1,5 miljoen euro kennis en faciliteiten ter beschikking gesteld aan boeren die een experiment of onderzoek willen uitvoeren op de Boerderij van de Toekomst.

Meer informatie vind je in onderstaand nieuwsbericht:

Experimenteren op Boerderij van de Toekomst, wie doet er mee?

© WUR