Omslag naar Kringlooplandbouw - Hulp bij de transitie

In deze nieuwsbrief aandacht voor de uitdagingen bij verandering en innovatie. Zoals Margot Bik die verandering op haar geheel eigen wijze aanpakt. Kop in de wind en doorzetten. Ook bloembollenteler John Huiberts en Texelse cranberry kweker Jan Buijs vertellen welke uitdagingen zij aangaan bij de vernieuwingen in hun bedrijf.

Naast deze verhalen staat ook de uitnodiging voor het webinar over Omschakelprogramma centraal. Bij dit Omschakelprogramma worden ondernemers ondersteund bij stappen voor de duurzame toekomst van hun bedrijf.

Hulp bij omschakelen

Voor boeren en tuinders die omschakelen naar een duurzame manier van produceren, is de financiering vaak één van de belemmeringen. Met een webinar op 30 april informeren we je over het Omschakelprogramma dat helpt met deze uitdaging.

Wat houdt het Omschakelprogramma in? Wat verstaan we onder het omschakelen naar toekomstbestendige landbouw? Wat voor soort financieringen verstrekt het pilot Investeringsfonds dat later in het voorjaar van 2021 wordt opengesteld? Waar begin ik als ik wil omschakelen met mijn bedrijf? Voor de antwoorden op deze vragen kun je je via de link opgeven voor het webinar.

Groeien naar morgen Webinar over het Omschakelprogramma

Hoe bloembollen 'aan de straat' een serieus bedrijf zijn

Margot Bik ontwikkelt haar bedrijf zonder enige hulp van buitenaf. Alleen familieleden en een loonwerker uit de buurt komen er aan te pas. Desalniettemin gaat Texelbol als een speer. Met een kraampje op verschillende lokale markten en verkoop aan de straat, weet de gepensioneerde lerares, kunstenares en onderzoeker een solide bedrijf op te bouwen. Tijd voor de volgende stap.

Kleinschalig circulair bloembollenbedrijf met een goed verdienmodel

© Frank Heukels

Experimenteren met bloembollen in het 'Living lab'

John Huiberts kweekt ook bloembollen. Onderdeel van zijn bedrijf is een zogenaamd 'Living lab', waarmee hij studenten de kans wil geven alles te leren over het kweken van biologische bloembollen. Ambitieus en gedurfd.

John Huiberts: pionieren zonder al teveel achterom te kijken

Wintervoedselakker
© Huiberts Bloembollen

Vertical farming

Dergelijke innovatieve oplossingen tref je ook op Texel. IslandBerry heet het, en het bestaat onder andere uit verticaal geoogste cranberrybessen. Toen 'vertical farming' nog een onbekend begrip was, zette Jan Buijs het gewoon in op zijn bedrijf.

Pionieren in het paradijs: Echte Texelse cranberry’s

© IslandBerry