Klimaatneutraal tuinbouwen in Bleiswijk

De Wageningen University & Research (WUR) heeft sinds deze week een nieuwe, klimaatneutrale, kas tot haar beschikking. Deze 'KAS2030' werd dinsdag 28 januari geopend door de Amerikaanse minister van Landbouw Sonny Perdue en zijn Nederlandse collega Carola Schouten.

In KAS2030 wordt klimaatneutraal geëxperimenteerd met de modernste technieken en teeltsystemen. Doel is met een combinatie van deze toepassingen de uitstoot van CO₂ en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot nul te reduceren.

Dat betekent fossielvrij (zonder gas) en emmissieloos telen. Boijvoorbeeld door hergebruik van water: "we vangen het water dat de planten krijgen op in goten. Zo kunnen we het opnieuw gebruiken. Daarnaast experimenteren we met LED-verlichting. We merken dat aardbeien het bijvoorbeeld heel goed doen op lichtroze LED-licht. Gerbera’s gedijen weer beter met feller licht en we hebben ontdekt dat fresia’s veel harder groeien met dit licht, ze zijn zes tot acht weken sneller volgroeid dan normaal. Zo kun je veel vaker oogsten. We testen dat nu ook met frambozen, typisch een gewas waar steeds meer vraag naar is. Als we dit fruit ook in de winter onder glas kunnen telen, hoeven we dit product niet langer uit andere landen te halen. Scheelt ook weer CO2’’, aldus WUR-onderzoeker Frank Kempkes in het Algemeen Dagblad.

Op het weblog van WUR wordt het project uitgebreid beschreven en toegelicht: https://weblog.wur.nl/uitgelicht/uitstootvrije-kas/